Friday, February 18, 2011

Old friends..

Bagi saya kawan-kawan lama umpama berlian yang sangat berharga nilainya.Lagi lama kita kawan lagi bernilai sesebuah persahabatan itu.Dulu masa kecik bukan main lagi main sama-sama sampai kadang tidak ingat dunia.Bila besar panjang..langsung lupa dengan kenangan-kenangan bersama. Rasullulah kita sendiri pernah bersabda : Jika kita ingin mengetahui/mengenali siapa diri kita,hendaklah lihat pada sahabat kita.Dan ini sangat jelas di dalam memilih sahabat itu sangat penting.Dan syukur alhamdulilah dengan bantuan FB banyak juga kawan lama yang berjaya saya jejaki.Dan i am soo looking forward to meet some of them next week sebab saya akan bercuti-cuti ke KL dengan amirah next week....Hopefully saya dapat jumpa ramai kawan-kawan lama saya time tu.siukknyaaaa

Tuesday, February 15, 2011

Monday, February 14, 2011

Aku dan Diet...

Ok ok..tajuk entry kali ini adalah pasal aku dan diet okeh..Sebenarnya saya kureng berminat sikit klau bercerita pasal diet diet nih,tapi rasanya mau juga share sikit-sikit perubahan major yang saya buat untuk awal tahun 2011 ini kan..begini storynya...

Di akhir tahun 2010,lepas bangun dari tidur ( masa tu bercuti di Taman Kinabalu ) tetiba lengan kanan ada bengkak-bengkak.heran juga sebab seingat saya,tiada pla terlanggar apa-apa pada malam sebelumnya.saya kemudian urut perlahan-lahan..tapi malam itu saya ingat macam ada gangguan sikit..almaklumlah berada di kaki gunung kinabalu tu..macam-macam ada..hehehe..fullstop.

Sehari selepas kejadian, tangan tiba2 macam lebam hitam kebiruan...kali ni rasa takut pun ada. My parents pun suruhlah pi check darah..kot-kot ada komposisi darah yang kurang..hehehhe..

A week later, result test darah pun kuar...tension tau tengok resultnya..ada pulak pakcik kolestrol tahap pertama di dalam darah aku...ish ish ish..ini tidak boleh jadi ni...(actually saya sendiri tidak pasti kalau ianya ada kaitan dengan tangan lebam atau tidak..hopefully tidaklah...

So..kesimpulannya...saya kena makan 3 bulan ubat kolestrol dan kena berpantang makan..no more santan , no more daging ,no more goreng2 ( itupun kalau kuat iman di dada leee..) so i've decided to diet..i stop taking rice and benda2 yang boleh menyebabkan kolestrol meningkat ( baru padan  muka )..and satu lagi saya start exercise at least 30 minutes  per day..kalau lebih tu ..kira bonuslah tu..( itupun kena ambil masa sesuai guna gym selaping sebab..tuan puteri amirah tu mau menyebok saja...bila kita mau guna gym dia pon mau juga kunun kunun nya..

Moral of the story...jangan tunggu dapat kolestrol baru start jaga makan dan minum..nanti menyesal wa cakap luuuu.....DAAAAAAAAAAAAAAA..

Wednesday, February 2, 2011

HATI

Kalau hati mampu berkata ..mungkin hatilah sahabat terbaik buat kita..hati jugalah yang paling setia dan tidak pernah jemu mendengar keluhan dalam hati kita..tangisan dalam hati kita. Kita manusia diduga dengan pelbagai masalah yang bisa membuat kita terduduk. apa yang mampu kita buat?Kembalilah pada Allah SWT..Hanya Dia yang mendengar dan memahami segalanya..

Hari ini entah napa teringin bercerita mengenai hati..hati siapa?..yang punya dirilah..hehe..

Hati kita unik kerana boleh merasa pelbagai rasa..macam lidah..hati kita boleh merasa sedih,takut,gembira dan lain-lain perasaan.Bagi saya dalam tempoh 3 tahun kebelakangan ini,jujurnya perasaan sedih lebih banyak..mungkinlah..of courselah ada juga happy moment tapi yang tersembunyi dalam hati itu tiada siapa yang tahu melainkan Dia...tiap malam berdoa dan mengadu pada-Nya.Inilah salah satu cara kita mendekatkan diri kita pada Dia..jarang orang yang gembira ingat pada Dia..mudah-mudahan ada hikmahnya..

Kadang-kadang ada yang tersemat dalam hati yang kita tidak boleh keluarkan di mulut..demi menjaga hati orang lain..kerana mulut badan binasa..itulah gunanya hati..hati dan mulut biar sama-sama baik..tapi bagi saya yang penting hati dan niat...hati mesti baik...mulut? sendiri mau ingatlah..

Sakit hati atau hati disakiti? hehehehe..dua-dua tidak bagus bunyinya...tapi semua orang pasti pernah merasa kan?kalau sakit hati atau hati sakit kadang-kadang keluarlah air mata..ya hati sayapun sebenarnya sedang sakit..dan itulah moral of the story napa entry saya kali ini bertajuk Hati..oleh siapa?...biarlah hati saya saja yang tahu bagi mengelakkan lebih ramai orang yang sakit hati..bagi orang-orang di luar sana saya nasihatkan..walaupun hati kita lain-lain janganlah sakiti hati orang..tidak kira ibubapa,adik beradik atau kawan-kawan..tiada faedahnya..kalau nasib kita atau umur tidak panjang,bayangkan orang akan bawa hati yang sakit itu sampai mati..Masyaallah..oklah sekian dan terima kaseeeehhh..Assalamualaikum!


Sunday, January 23, 2011

Heart of a mother to mia...& my new life in kk

Malam ni, rasa macam tidak mau tidur saja...(se ronok melihat puteri tidur di sisi)sebab saya akan kembali bertugas di kk esok sehingga ahad depan...saya akan outstation ke maliau basin pada hari selasa ini untuk lawatan perasmian PM kita ke sana......hidup di kk sungguh membosankan apabila habis masa bekerja..lebih lagi tiada amirah..sungguh lambat masa berjalan.balik rumah pandang siling...tengok cd...dan zzzzzzzzzzzz saja...ayayai!

kalau ikutkan hati,memang saya ingin membawa amirah ke kk tapi apakan daya,hidup saya belum establish lagi di bandaraya ini.semoga bulan depan amirah ada rezeki mendapat tempat di taska ria YS.susah atau senang asalakan kami bersama ..kesian juga dengan parents terpaksa menjaga amirah di kampung..tau taulah anak umur 2 tahun plus ni..buli tahan juga tahap explorernya kan?

hmm..mengenai kerja pula..oklah..memang dulu pernah setahun kerja di hq tapi jika saya diberi pilihan...saya memang jauh lebih suka danum ..kerana orangnya dan persekitaran kerja yang kurang tekanan.di hq ni kebanyakkannya serius2..di danum enjoy sekali...

well, apapun sebenarnya saya don't care..as long as saya bersama amirah..itu saja yang penting.oklah..sayonara..doakan agar majlis di maliau berjalan lancar dan saya pergi dan bali dengan selamat.

                                                   salam sayang dari puan katakdan puteri mia!

Friday, December 24, 2010

Christmas Eve..

Hola...

hmm..jangan terkesima dengan tajuk ini ok. well saya rasa sangat bertuah hidup di negeri sabah ini..sebab?...saya dilahirkan dari keluarga berbangsa dusun dan beragama islam..dan ini bermakna ahli keluarga saya terdiri daripada budaya dan agama yang pelbagai ..so..saya mempunyai datuk,aunty,uncle,sepupu yang beragama kristian  dan meraikan krismas...kami semua hidup harmoni sebagai sebuah keluarga yang HARMONI!yeayyyyy!!!

Malam ini, dinner family disertai oleh beberapa ahli keluarga dari sebelah mama iaitu uncle joel ( abang mama ), uncle danny ( adik mama ) dan roger ( cousin from sibu sarawak ).

we're having some small BBQ dinner..dan Mandy ( sister in law ) buat coleslow dan mashed poatoes..eh betul ka ejaannya tu..hehhe..hentam sajalah..

Esok pasti rumah ini akan dipenuhi denga hilai ketawa keluarga sebab all my siblings and families will be here.my sister bingo and family akan mendarat di tanah sabah seawal jam 8 pagi esok..yayyy..this will be niedal first stay in sabah!

27th Dec adalah hari yang ditunggu ..why?..nanti akan di beritahu okay..daaaa

Untuk santapan mata anda..FYI ini adalah tiger leech yang sengaja diletakkan di atas kepala one of my ranger ( belon ) in Danum Valley semasa latihan menyelamat di tempat kerja..disuruh simpan pewarna tapi tak real katanya..mau juga darah yang real!hahaha..kreatif dan inovatif gitu!bravo belon!

Thursday, December 23, 2010

From Jungle to City!!

hmmm..percaya atau tidak sudah 3 tahun saya berkhidmat di dalam hutan Lembah Danum yang sangat istimewa di hati saya. Apa tidaknya,saya pregnant dan besarkan amirah ( my lovely dotter ) di hutan ini. Banyak suka duka yang berlaku semasa bertugas di sini ..kenangan manis sangat banyak..dan yang pahit tidaklah banyak sangat.Paling tak best ialah kalau anak sakit. Apapun itu semua tinggal kenangan, sebab pada masa ini saya berada di kampung dan sedang bercuti sakan..lebih-lebih pulak adik lelaki paling bungsu akan melangsungkan perkhawinannya pada 27hb ini disaksikan oleh semua saudara mara terchenta...
Inilah salah seorang ranger yang saya angkut dari danum merangkap driver kami pada masa itu iaitu mr zahid atau dengan nama panggilannya di danum Belon
Tada..2 staff saya yang bersusah payah membantu penghijrahan saya kembali bertugas di hq kota kinabalu..stefnous dan belon..kalau disuruh bergaya bukan main lagi..
Chenta hatikuu...anak gadisku yang sangat sopan dan ayu..amirah zahirah @ mia muahhh...sedang posing di bilik pengantin to be..

 View front the front side oh my parents home sweet home..dan kereta iteww milik sri norinah enterprise..hehehe
 Ketibaan adik lelaki yang membawa pulang bersama isterinya Mandy ..hepi sebab lama tidak jumpa dan pertama kali jumpa..
Dan untuk tatapan akhir..inilah dia ibu mithali tahun 2010 hehehe..sedang memujuk mia yang sedang malu-malu kucing dengan uncle yohannya dan aunty barunya aunty mandy..mula-mula jer tu..